©Vera

 

 

 

 

08-04-2012

Weer een paar koppels verkocht, 2 koppels driekleuren , ik heb er nog een stuk of 8 over, ik heb moeite om ze uit elkaar te houden. Ze zijn nog relatief jong en ik heb het idee dat het veel poppen zijn. Uiteindelijk wil ik max drie koppels overhouden.

Ook een koppel roodkoppen verkocht , het waren de enigste wildkleuren nog, nu alleen maar bonte.

Van de week ook begonnen met het ringen van de jongen van de isabel spitstaarten. Het was een nestje van zeven maar 1 jong is spoorloos, dus blijft er straks een mooi resultaat over.

De cuba's die ik toch heb gehouden hebben ook al jongen, tip van de buurman om ze meteen te ringen op de dag dat ze uitvliegen. De ervaring de afgelopen jaren heeft geleerd dat de Cuba's niet altijd nestcontrole toe laten met alle gevolgen van dien. Daarnaast is de nestbouw zo krap zodat je niet altijd bij kunt komen.

28-02-2012

Deze week de broedkooien weer schoongemaakt en de koppels die hierin komen erin gezet, nog zonder nestkasten eerst maar eens kijken hoe ze naar elkaar reageren.

De broedkooi waar de kortstaarten inzitten mooi aangekleed met druivenranken en kunstgroen kunnen ze mooi in de stemming komen :).

In Purmerend een koppel driekleuren gekocht, man is split voor lutino en de pop is een lutino. Na twee weken mogen ze in de vlucht bij de andere driekleuren. Van de 11 vogels wil ik drie koppels maken, dus er mogen er straks een paar weg. De kweker had heel mooie goulds zitten dus als ie over heeft laat hij het me weten. Zijn witte japanse meeuwen zagen er ook top uit.

19-02-2012

Afgelopen zomer een prima kweekseizoen gedraaid met veel jonge vogels op stok. Dat geeft meteen te denken aan de ruimte die je te kort komt. Aangezien daar weinig aan te veranderen is, veel jonge vogels verkocht en gestopt met een aantal soorten. Ik ben bestopt met Gordelgrasvinken, Binsenastrildes, Ceresamadines, Maskeramadines en Bruinborstrietvinken. Jammer, maar je moet hierin soms keuzes maken.

Nu er weer ruimte vrij is gekomen toch nog wat vogels aangeschaft: een koppel kortstaarten, enkele koppels driekleurpapagaaiamadines, voor de grap weer een koppel spitstaarten en een paar koppels witborst goulds.

De bedoeling is dat ik in mijn drie vluchten in elke vlucht koloniebroed ga toepassen. Vlucht 1 met driekleuren, vlucht 2 met forbessen en vlucht 3 met roodkoppen. De andere koppels gaan zoveel mogelijk in de broedkooien.

De vogels hebben de winter prima overleefd, met een kleine radiator de temperatuur zo rond de 6C gehouden en dat ging prima.

Half maart wil de vogels weer gaan koppelen en de reserve vogels mogen dan verkocht worden, ben benieuwd wat het nieuwe seizoen gaat brengen.

13-06-2011

De eerste ronde achter de rug en ik mag volgens mij niet klagen alleen de roodkoppen laten me een beetje in de steek.

Ik dacht dat ik een paar mooie geselecteerde koppels bij elkaar heb gezet maar van 1 koppel een nestje van vier mooie forse jongen. Op advies van een collega kweker wat meer nagedacht over welke kleurmutaties je het beste bij elkaar te zetten maar ik ben benieuwd of de vier jongen eruit zien als ze door de jeugdrui zijn. Het ouderkoppel is een 90% gele wildkleur man met een 100% winldkleur pop. Zoals het er nu uitziet zitten er twee zeegroene bonten bij, alle vier hebben trouwens een licht snavelkleur. Weet het weet mag het zeggen !!!

De Blauwgroenen doen het goed, op dit moment een 10-tal gerinde jongen op stok, een mooi resultaat. Wel 1 pop in de vlucht die niet in conditie is, maar even afwachten wat dat gaat worden.

De Maskers doen het goed, 1 koppel zelf uitstekend, is nu met het tweede ronde bezig en heeft straks 10 jongen grootgebracht, lekker koppel dus, jammer aan de ene kant dat ik stop met de Maskers.

Cubavinken als vanouds, zijn nu met het tweede nestje bezig en het aantal ongeringde jongen stijgt gestaag. Ook met deze soort ga ik stoppen na het broedseizoen en ga me dan alleen maar bezig houden met papagaiamadines.

Alle jongen trouwens uitgevangen als ze zelfstandig zijn en in de ruime broedkooien gedaan, alles keurig op soort :)

Zaterdag een vreselijk mooi koppel kortstaarten gekocht, de man is nog niet op kleur maar dat gaat een geweldenaar worden, kijken of ik volgend seizoen hier jongen van kan kweken. Nu nog op zoek naar een tweede koppel.

24-04-2011

Toch alweer een jaar geleden dat ik de site heb bijgewerkt, ik ga toch weer een poging doen om het regelmatig bij te werken :)

Het afgelopen jaar een druk jaar geweest waar privé en zakelijk het een en ander is gebeurd waardoor de tijd ontbrak om mijn site bij te houden. Op vogel gebied ook veel gebeurd en tot de conclusie gekomen dat ik gezien de ruimte toch wel erg veel vogels had.

Ik heb daar keuzes in gemaakt en veel vogels verkocht, ik heb geen binsen astrildes, gordelgrasvinken, diamantvinken, bruinborstrietvinken meer. En dit seizoen ga ik me toeleggen op minder soorten.

Ik heb nu blauwgroene (forbes) papagaaiamadines, roodkoppagagaaiamadines, maskeramadines en cubuvinken zitten. En kom er achter dat het nog te veel vogels zijn. Dus aan het einde van het seizoen gaan mijn kweekkoppels cubavinken (3x) en maskeramadines (3x) ook weg. En dan wil ik me volledig toeleggen op papagaaiamadines. De blauwgroenen zijn erg mooi, daarnaast heb ik diverse kleurslagen van de roodkoppapagaaiamadines, wildkleur, zeegroen en van beide de bonte varianten.

Ik wil beginnen met kortstaarten maar dan wel vogels die uit de buitenvoliere komen en natuurbroed zijn, dus als je een goed adres weet hou ik me aanbevolen

Dan het nieuwe broedseizoen, in tegenstelling van andere jaren vroeg begonnen. Dit jaar de keuze gemaakt op de koppels als vroeg te koppelen,het resultaat is dat ze veel vroeger broeds zijn en dus ook sneller er aan toe zijn.

In de klimop een nestje met maskertjes en al uit gevlogen op 01-04-2011 en dat vindt ik voor buiten best wel vroeg, ook geringd met 2010 ringen, gelukkig heb ik nu de 2011 ringen.

Daarnaast verschillende nesten met cubacinken, blauwgroenen en roodkoppen, dus een prima start van het seizoen

Ik heb ook weer een paar leuke foto's gemaakt, tot de volgende keer !!

05-04-2010

Alweer een tijdje geleden dat ik de site heb bijgewerkt, maar in de winter maanden is er relatief weinig te melden. De vogels zijn dan in de rustperiode, zijn gescheiden en komen weer op krachten voor het komende kweekseizoen. In de rustperiode probeer ik ze na een kweekseizoen altijd weer op krachten te laten komen, door extra aandacht te geven aan het eten. Ook de jonge vogels hebben het moeilijk om helemaal goed door de rui heen te komen. Maar achteraf is ze dat prima gelukt.

De winter periode is ook de periode dat ik de gekweekte vogels verkoop simpelweg om dat ik niet de ruimte heb om ze allemaal aan het houden. Ik heb de laatste jaren me aangeleerd om van elke soort drie koppels aan te houden en van de drie koppels er 1 te vervangen voor een jong koppel, zo blijf ik altijd gegarandeerd van een gezond verloop.

Twee weken geleden de popjes uitgevangen en in de broedkooien gezet en vorig weekend de mannen erbij, zogeef ik de poppen even een weekje de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen. Ik heb totaal 12 broedkooien die nu allemaal bezet zijn, met bruinborstrietvinken, zwartbruin japanse meeuwen, ceres amadines en binsen astrildes.

In de vluchten heb ik 1 vlucht pratisch leeg, de twee andere vluchten worden voornamelijk bevolkt door 6 koppels roodkoppapagaaiamdines en 1 koppel kleine cubavinken.

Vandaag ook de vluchten voorzien van nestblokken en je merkt meteen dat ze erg opgewonden raken en de eerste ruzies zijn al beslecht, het wordt dus weer een spannende tijd om te zien hoe het eerste rondje gaat verlopen.

Ik zal jullie vanaf nu weer geregeld op de hoogte houden.

8-11-2009

Afgelopen week mee gedaan met onze onderlinge tentoonstelling van Kleur en Zang in Alkmaar. Ik was niet van plan om mee te doen vanwege tijd gebrek, maar omdat de vereniging 60 jaar bestaat heb ik toch twee vogels ingezonden. De vogels zijn erg kort opgekooid geweest en ik heb bewust gekozen voor een wat rustiger vogel en dat is dus de bruinborst rietvink geworden. Twee mooie vogels die eigenlijk nog een paar weken nodig hadden om er helemaal klaar te zijn maar de tijd ontbrak.

Uiteindelijk niet ontevreden over het resultaat namelijk een 1e prijs met. ik denk. een mooie pop met 91 punten.

De ingezonden man behaalde 89 punten, geen gek resultaat.

Voor de verkoopklasse ook een paar vogels ingestuur maar helaas alleen een koppel roodkoppapagaaiamadines verkocht. Heeft U interesse in mijn vogels, kijk dan even op vraag en aanbod.

18-09-2009

Het seizoen loopt dacht ik aan het eind, bijna alle nestkasten weggehaald, maar de vogels denken er anders over. Met name de roodkoppen blijven actief zo erg dat er een nestje met jonge roodkoppen uit het nest gegooid zijn om de nestkast in te pikken. Helaas hebben de vier jongen het niet overleefd.

De volgende vogels zijn nog aan het broeden: ceressen, binsen, cubavinken en japanse meeuwen.

Vorige week de broodkooien schoongemaakt en de jonge vogels opgekooid, morgen de vluchten schoonmaken en vervolgens opnieuw indelen.

Vanaf nu zijn de eerste vogels te koop zie hiervoor vraag en aanbod. Mooie goed gezonde vogels geringd EK 2009 uit de buitenvoliere. Heb je interesse laat het me dan even weten.

29-08-2009

De laatste ronde is begonnen en bijna aan het eind. Van de week eindelijk de vier maskertjes uitgevlogen, lekker onhandig maar oh zo leuk om te zien. (foto's zie maskeramadines).

Verder nog een koppel bruinborsten met jongen, ze mogen het zelf doen ik hoop dat het lukt, de afgelopen keren helaas niet. De Ceressen hebben een nestje geringde jongen, een nestje van vier waarvan ik verwacht dat het kleinste jong het niet gaat redden. Nog een nestje Roodkoppen, Japansen meeuwen en een nestje Binsen die zelf een mooi nest hebben gemaakt in de klimop.

Op basis van mijn Duitsland aankopen ben ik op internet aan het struinen geweest om te kijken of ik ergens hirse kan kopen en dat is gelukt. Bij deze firma allerlei soorten eigenkweek trosgierst van een prima kwaliteit. http://www.kolbenhirse.de/ . Van de week besteld en binnen twee dagen keurig verpakt en van een top kwaliteit binnen. En de vogels zijn er dol op, echt een aanrader.

 

15-08-2009

Vandaag in Duitsland een aantal koppels bonte roodkoppen opgehaald, helemaal super, mooie vogels van een betrouwbare kweker die gaat stoppen met zijn hobby. Wel een flinke rit maar het resultaat mag er zijn. Twee mooie koppels en 1 van de koppels heeft 2 jongen.

In het nieuwe seizoen maar eens kijken hoe ik het ga koppelen en kijken hoe mijn eigen roodkoppen in het plaatje passen. Ik wil mij eigenlijk gaan toeleggen op de kweek van bonte roodkoppapagaaiamadines. De andere foto's staan bij de roodkoppapagaaiamadines.

Daarnaast zijn de jongen uitgevlogen van de bruinborstrietvinken. Een mooi koppel wat keurig eieren legde maar na drie dagen werden de jongen niet meer gevoerd en nu geen enkel probleem met het grootbrengen van de drie jongen. Hieronder een foto van een ouder met jong.

 

Ook met de natuurbroed makeramadines gaat het goed, vandaag de vierde van het nest geringd de andere drie jongen had ik van de week al gedaan maar dit jong was even kleiner.

02-08-2009

Alweer een tijdje rustig op mijn site want door droeve familie omstandigheden is het er de afgelopen maanden niet van gekomen. Ik ga vandaag weer proberen de draad op te pakken met een korte terugblik van de afgelopen tijd.

Zoals jullie misschien weten heb ik een drietal vluchten, in een van die vluchten zitten mijn jonge vogels. Als ik hierin kijk ben ik weer erg tevreden over het afgelopen seizoen. Er vliegen veel jonge vogels rond en met een aantal koppels ben ik al gestopt en een aantal koppels zijn net begonnen of aan het tweede ronde bezig.

Onderstaand een kleine impressie van jonge fruitetende vogels, een prachtig gezicht niet ?

Heerlijk snoepend aan het fruit

In de eerste vlucht waar de jongen zitten is het een drukte van belang, er vliegen jonge cubavinken, roodkoppapagaaiamadines, japanse meeuwen, bruinborstrietvinken, binsenastrildes en ceressen rond en de jeugdrui is volop bezig. Onder het onderwerp bruinborstrietvinken heb ik een aantal rui foto's gemaakt, zeker de moeite waard om te bekijken.

In de tweede vlucht heb ik roodkoppen, maskers, bichenows en ceressen rondvliegen, meestal een koppeltje of 2 a 3. Het vreemde is dat hier het hele seizoen geen jongen geboren worden. Wel vreemd maar misschien heeft het te maken met de eventuele onrust van vlucht 1 en 3. Kijken of het volgende seizoen ik dit anders kan inrichten. Nu zitten wel de maskers en ceressen op eieren, misschien dat het nog wat wordt.

2 koppels maskeramadines

In de derde vlucht vliegen roodkoppen, binsen en cubavinken rond. Met de roodkoppen en cuba vinken gaat het altijd "goed". De binsen hebben het eerst in de broedkooien mogen proberen, daar wel jongen maar na een paar dagen werden ze niet gevoerd. Het laatste broed ligt nu onder de meeuwen waarvan er vijf zijn uitgekomen en ik ze deze week moet ringen. Dit jaar voor het eerst gestart met kolonie broed met de roodkoppapagaaiamadines in elke vlucht 3 koppels, alleen in vlucht 3 resultaat maar geen grote nesten, allemaal nestjes met max drie jongen, dat ben ik wel anders gewend.

In de broedkooien heb ik oa een koppel bruinborstrietvinken zitten, jonge vogels zonder ervaring, ze hebben meerdere nesten gehad maar de jongen werden niet gevoerd, de laatste poging heeft gelukkig wel resultaat. Een nestje van vier, goed gevoerd en vandaag zijn ze geringd, ik hoop maar dat ze uitvliegen. Ook nog een koppel ceressen met uitgevlogen jongen en weer bezig met het volgende nest. Ik blijf het lastig vinden om te bepalen wanneer je moet stoppen. Als ze 2 nesten hebben groot gebracht moet het welletjes zijn vindt ik maar de vogels denken er vaak anders over dus zolang het knap weer is mogen ze nog even.

De jonge kwartels zijn inmiddels groot geworden en uiteindelijk zijn er drie blijven leven. Een leuk stel waar de gele jongen, wit uitgeruid zijn.

Witte kwartel

 

 

25-05-2009

Vandaag kwam ik thuis en mijn koppel Chinese kwartel hebben een vijftal jongen, het zijn net paaskuikentjes die in een bloemstuk staan.Leuk hé !

24-05-2009

Gisteren mijn jonge cubavinken van het eerste koppel uitgevangen en in een ruime broedkooi gezet, die had ik over omdat ik mijn Bichemows had verplaatst naar de twee vluchten. Ik kwam vanmorgen en ze vlogen vrolijk los rond in mijn sluis, gelukkig had ik het door en ze zaten snel weer in de kooi. De oorzaak was de inzet tralie waar normaal gesproken het nestblok in zit had teveel ruimte, meteen maar vastgezet met een tyrip.

Ook meteen maar wat foto's genomen van badderende vogels, het blijft lastig om door het gaas knappe foto's te nemen, tips zijn welkom.

Baderen vogels vlucht 2

baderende vogels vlucht 3

21-05-2009

Vanmorgen de jongen van de roodkoppapagaaiamadines voorzien van een kleurring zodat ik de jongen goed uit elkaar kan halen.

Ook twee weken de kanaries van de buren te logeren, de mannen zijn naar Griekenland en de 5 kanaries mogen in de grote vlucht, ze hebben het flink naar hun zin. Alleen de mannen hebben constant heibel. Ricky maar apart gezet in een broedkooi, zo blijven er 2 koppels over en is het iets rustiger. Het eerste koppel heeft vandaag trouwens al het eerste ei.

De twee koppels bichenows uit de broedkooien gehaald en allebei in een aparte vlucht gezet, het ene koppel deed niets het andere heeft twee nesten met onbevruchte eieren, dus verandering van sijs doet eten, wie weet lukt het nu wel.

De cubavinken en roodkoppen zijn weer aan het tweede nest begonnen de eieren liggen er al. De bruinborst rietvinken zijn uitgevlogen een mooie triootje.

En de binsen hebben een tweetal jongen, ben benieuwd of het lukt, ze zijn nu een dag of 4 maar ik heb het idee dat het moeizaam gaat ze zijn vlug verstoord en gaan veel van het nest, nog even wachten anders gaan ze onder de meeuwen.

Gisteren trouwens een bruinborst gered en onder de meeuwen gelegd. Wonderlijk dat de meeuwen terwijl ze op eieren zitten een vreemd jong gewoon accepteren en voeren.

09-05-2009

Vandaag de eerste roodkoppagaaiaamadine uitgevlogen. Vader een EK vogel 2008 en een nieuwe jonge pop 2008 van Hans uit Beekbergen, het koppel klikte meteen toen ik ze bij elkaar zetten en zie hieronder het resultaat van een nestje van drie.

Uitgevlogen jong 09_05_2009

Vandaag ook een nestje bruinborst rietvinken geringd, twee jongen nog kunnen ringen met 2.7 maar het derde jong daar was ik een dag of wat te laat mee en dus geringd met 2.9. Voor het eerst deze vogels maar wat ik opvallend vind is dat ze zo langzaam groeien, maar dat kan natuurlijk ook aan de ouders liggen.

Net geringde bruinborst rietvinken

Deze week staan er nog een paar uitvliegers op stapel, 2 nestjes met roodkoppen en een nestje kleine cubavinken. Vreemd hierin is dat ik altijd het gevoel heb dat de ouders nooit op het nest zitten, of er nu eieren liggen of jongen ik zie ze nooit en hoor/zie ze nooit voeren. Maar ze zijn er echt vorige week heel voorzichtig de zijkant van het zelfgemaakte nest opengemaakt.

26-04-2009

Gisteren de eerste jongen geringd. De bekende soorten namelijk de roodkoppapagaaiamadines, drie mooie jongen in het ene nestje en het andere nestje wordt midden volgende week geringd en deze week komen er nog wat eieren uit van de andere rookkop koppels. De cubavinken groeien mooi maar ringen van de jongen van beide koppels gaat echt niet lukken.

Andere nesten geen jongen het zag er hoopvol uit qua nesten en eieren maar bijna alles onbevrucht. De koppels die jongen hadden stopten met voeren na een dag of 3 , deze twee koppels binsen zijn nog jong dus dat gaat de volgende keer wel lukken. Voor de rest nog geen andere resultaten maar ik hou jullie op de hoogte. Als ik de tijd vindt zal ik ook weer wat mooie foto's op de site zetten.

19-04-2009

De meeste koppels zitten volop op de eieren dus dat goed.

Vorige week ook al de eerste jongen, diverse koppels roodkoppapagaaiamadines, cubavinken en binsenastrildes. Volgende week verwacht ik dat er nog een aantal soorten jongen krijgen. Ervaring leert wel dat de eerste ronde meestal matig is wat betreft bevruchte eieren.

Vandaag ook geprobeerd de jonge cubavinken te ringen, daar ben ik maar mee gestopt. De cuba's hebben een nestje gemaakt in de klimop dan is het sowieso al lastig om erbij te komen, dat is uiteindelijk wel gelukt maar om de jongen eruit te krijgen is een heel gedoe. Na een 10 minuten wurmen ben ik maar gestopt en het jong weer terug gelegd omdat ik de andere jongen niet te pakken kon krijgen. Dan maar mooie jongen zonder ring. Mijn andere koppel cubavinken heeft ook een heel mooi nest gemaakt met een lange sluipgang daar kan ik dus ook niet bijkomen, jammer maar helaas.

Vanwege het heerlijke weer heb ik nu standaard een drietal ramen open, ze vinden het heerlijk om 's morgens in het zonnetje te zitten, deze keer niet achter glas, maar heerlijk, net gebadderd, op te drogen in de morgenzon. Een mooier begin van de dag kan je je toch als vogel niet voorstellen denk ik ?

29-03-2009

Alle nestkasten vorige week opgehangen, zowel in de broedkooien als in de drie vluchten en een paar dagen later nestmateriaal verstrekt.

De eerste nesten zijn al klaar en ik heb al een paar koppels die de eerste eieren hebben gelegd. Het begin is dus goed, eerder dan afgelopen jaren gestart met het broedseizoen. De temperatuur is 's-nachts nog wisselend dus ik probeer de temperatuur niet onder de 7C te laten komen. Wel vandaag de nagels geknipt van de Gordelgrasvinken hopelijk komt dat de bevruchting ten goede.

20-03-2009

Ik ben er helemaal klaar voor, de afgelopen twee dagen de grote voorjaars schoonmaak uitgevoerd en het ziet er weer spik en span uit. Wat knapt het altijd op als alles weer schoon is. De klimop weer bijgewerkt , de takken weer vervangen en alles lekker gesopt. Toch lekker een aluminium voliere, nooit meer verven en relatief makkelijk schoon te houden.

Meteen alle vogels in de vlucht gekoppeld zoveel mogelijk in twee vluchten, om 1 vlucht te hebben om straks de jonge in op te kooien. Ben benieuwd welk koppel straks de eerste jongen heeft.

Nog geen nestkasten opgehangen dat ga ik zondag doen . Morgen naar Beekbergen om een tweetal poppen te kopen voor de roodkoppapagaaiamdines koppels weer compleet te maken, eigenlijk maar 1 nodig maar 1onverwante als reserve is nooit weg.

Niets zo verandelijk als een mens, ik zou alle roodkoppen in kolonie broed doen maar er toch maar vanaf gestapt, ik heb mijn bonte man apart in een vlucht gedaan met de pop die vorig jaar de meeste jongen heeft groot gebracht, zo probeer ik wat bonte jongen te kweken. In een andere vlucht heb ik drie koppels zitten dus toch een afgeslankte vorm van koloniebroed.

01-02-2009

Zaterdag de vogeladministratie bijgewerkt zodat ik weer precies weet wat ik in huis heb en alle vogels opnieuw verdeeld over de vluchten. Alle mannen en poppen voor de komende anderhalve maand gescheiden. En afhankelijk of de vogels broeds worden langzaam maar zeker onderbrengen in de broedkooien.

Ik stop altijd eerst de pop in de broedkooi en laat haar minimaal een week alleen zodat je goed kan wennen voordat de man er bij gaat en dan maar hopen dat het klikt en er snel gebouwd gaat worden.

24-01-2009

Gisteravond mijn ringen voor het nieuwe seizoen binnen gekregen en helaas niet kunnen wachten om de Cubavinken te ringen. Achteraf had ik het niet moeten doen, beide jongen verspeeld waarschijnlijk omdat het rond op stok gaan was. Normaal gesproken doe ik het 's morgens, let overdag op of het goed gaat, weer een les geleerd, jammer hoor.

Een paar nieuwe foto's geplaatst van: Bichenows, Ceressen, Maskers en Bruinborst rietvinken.

17-01-2009:

Al mijn jongen van dit jaar zijn vorige week verkocht, nu heb ik alleen de koppels nog zitten waar ik het komende seizoen mee wil kweken, evengoed drie vluchten vol met vogels. In het voorjaar kan ik nog een paar reserve vogels verkopen en dan kan de kweek weer beginnen, ik ben hoopvol gestemd.

Ik heb er in de loop van de tijd wat vogels bijgekocht en geruild en ben er al helemaal klaar voor.

Mijn broedkooien zijn nu allemaal leeg, 1 blok is al schoon en broedklaar en het andere blok moet van de week nog schoon.

Vandaag een cubavink man gekocht in Hoorn omdat 1 van mijn kweekmannen plotseling dood op de grond lag, zonde maar is helaas niet anders.

Verbazend dat het andere koppel cubavinken in de klimop een nestje heeft gebouwd en nu op jongen zit. De vogelwereld zit vreemd in elkaar, ik wil de vogels rust geven voordat ze in april weer aan de bak mogen maar hier trekken ze zich niets van aan. Ik hoop dat ik op tijd de ringen heb om ze te ringen, dat zou mooi zijn.

27-12-2008

Het is koud buiten gelukkig staat de radiator aan en kan ik de temperatuur goed tussen de 4 en 8 graden houden. De vogels doen het goed met dit weer, verwarmen is puur omdat het anders te vochtig voor ze wordt en daar hebben ze wel last van.

De afgelopen dagen weer wat jonge vogels van dit jaar verkocht, de laatste mooie koppels wil ik voor eind januari verkopen en dan kan ik mij weer volledig richten op het nieuwe kweekseizoen.

Nog wel een paar vogels nodig, een man Maskeramadine, ik denk dat ik zelf nog twee poppen heb zitten van dit jaar, ruilen zou ook een optie zijn.

En een man Cubavink, mijn eigen man is vorige week plotseling overleden, oorzaak onbekend. Ik heb zelf nog wel een paar mannen zitten maar ik wil graag een onverwant koppel.

Dus heb je wat voor mij zitten, mail mij dan even, ze moeten wel koud zitten anders wacht ik nog even.

07-11-2008

Vandaag een spannende dag teminste dat zou je zo denken maar waarom ?

De afgelopen weken in de weer geweest met het uitselecteren van mijn jonge vogels een aardige klus als je er zoveel hebt, maar uiteindelijk toch gelukt. De vogels geselecteerd voor de tentoonstelling en dat zal nog een klus worden om mijn eigen verwachting waar te maken.

Ik heb voor mijn doen veel vogels ingestuurd en bij het opkooien kwam ik er achter dat de vogels er nog niet klaar voor waren. En dat is ook de reden geweest dat ik afgelopen jaren niet meer heb mee gedaan. Toen lag het wel iets anders omdat ik toen nog Goulds had en die waren in november nog niet eens op kleur.

Nu geldt het ook voor de meeste ingezonden vogels als ik naar mijn roodkoppapagaaiamadines kijken zijn ze eigenlijk nog niet volledig door de rui heen en dat zelfde geldt ook voor mijn diamantvinken en dit is duidelijk te zien in de hoeveelheid stippen in de flanken.

Wel mooi zijn mijn ceresamadines en mijn cubavinken ik verwacht van deze wel een redelijk resultaat of ze hoge ogen gan gooien zal ik vanavond bij de opening van de tentoonstelling horen, ik ben dus best wel benieuwd.

Mijn andere vogels heb ik ingebracht in de verkoopklasse op deze manier is er in de verkoopklassen een mooie verscheidenheid van Australische prachtvinken. Ik heb er te koop staan een drietal koppels cubavinken. 5 koppels roodkoppapagaaiamadines, 2 koppels Ceresamadines, 5 diamant vinken en 4 koppels mooie Japanse meeuwen.

Ik zal morgen de uitslagen vermelden op mijn page van de tentoonstelling.

21-09-2008

Foto's toegevoegd van jonge ceressen, bruinborstrietvinken.

Verder de vraag en aanbod pagina aangepast met de vogels die op dit moment te koop zijn.

29-08-2008

Het is weer hoog nodig om de site weer te updaten maar de tijd ontbreekt de laatste weken een beetje, ik ben weer volop in de volleybal bezig en dat slokt in het begin van het nieuwe seizoen weer veel tijd op.

De afgelopen wekene evengoed met de vogels bezig geweest, de ene helft van de broedkooien leeggehaald en de vogels in de vluchten geplaatst en de kooien schoongemaakt. Meteen de tussenwanden eruit gehaald zodat het mooie vluchtjes(120) worden voor de jongen.

Volgende week proberen het andere blok schoon te krijgen maar daar zitten nog de laatste jongen in. Een nestje Jappen zijn uitgevlogen en gaan morgen de vlucht in. Het koppel maskers heeft nog 3 jongen en die zijn gisteren uitgevlogen, nog even geduld dus.

In de vlucht heb ik nog een nestje met Cubavinken, helaas maar 1 jong maar is ook het derde rondje. In de andere vlucht zijn vorige week de laatste 2 roodkoppapagaaiamadines uitgevlogen.

Ik heb dus het afgelopen seizoen voor mijn doen erg veel vogels gekweekt en eigenlijk van alle soorten, nu maar uit selecteren en kijken wat ik eventueel naar de TT wil sturen, volgens zitten er wel toppers bij.

Twee weken terug ook mijn laatste koppel diamantvinken verkocht, zonde het was een mooi fors koppel maar waren redelijk dominant en verstoorde de andere koppels flink. Ook het derde koppel cubavinken verkocht , in de broedkooien werd het niets en in de vlucht waren ze niet echt vriendelijk voor elkaar, maar ik heb nog twee koppels over, dus het nieuwe seizoen goed kijken hoe ik de vluchten indeel.

 

03-08-2008

Al weer een paar weken gelden dat ik mijn blog heb bijgewerkt maar vanwege de vakantie is het er niet van gekomen, eind deze week weer thuis en de draad weer opgepakt.

Allereerst een compliment aan Jorgos mijn overbuurman die de afgelopen weken meer dan uitstekend de vogels gezorgt heeft en de laatste nesten heeft geringd. Toppie !!

Na thuiskomst altijd benieuwd hoe het gegaan is en zoals ik hierboven al vertelde helemaal goed, een nestje met natuurbroed ceressen geringd, deze zullen denk ik aan het einde van de week uitvliegen.

Ook waren op de dag van mijn thuiskomst een viertal cubavinken uitgevlogen, het blijft altijd een koddig gezicht deze kleine clowntjes.

Verder nog net op tijd om een nestje met drie roodkoppapagaaiamadines te ringen. Mijn drie bichenows uit de broedkooi gehaald en in de vlucht gezet bij de andere jongen zodat, als de ouders nog zin hebben en er deze week nog eieren komen, ze het laatste nestje mogen doen, net als de cuba's trouwens de jongen nog niet uitgevlogen en alweer in het zelfde (schone) nestje weer eieren.

Een broedkoppel ceressen ook uitgekooid en in de ruime vlucht gezet, ze hebben het prima gedaan en nu maar weer op krachten komen voor het komen de seizoen.

Mijn broedkoppel diamantvinken op marktplaats te koop gezet en waarschijnlijk deze week verkocht. Ze gaan weg omdat met name in de broedtijd de ouders redelijk dominant zijn en de rest erg verstoord, opmerkelijk dat in deze vlucht relatief weinig jongen zijn geboren. Wat nauurlijk ook mee speelt is ruimtegebrek, ze wilden al aan het derde rondje beginnen en ze hadden al 7 jongen, meer dan genoeg dus. Absoluut een fantastisch mooie vogels maar dan in een super ruime voliere zodat ze lekker kun gang kunnen gaan.

Het zelfde geldt voor de cubvinken, hier gaat ook een koppel weg zodat ik er twee over houdt. Wat ik in het begin heb geprobeerd om in elke vlucht een koppel te plaatsen heeft niet gewerkt, door de tralies bleven de mannen elkaar aanvallen. En de broedkooi tot op heden geen succes, alleen in de vlucht.

Gisteren begonnen met de niet gebruikte nestkasten uit de vluchten en de broedkooien weg te halen, vandaag schoongemaakt en kunnen ze weer opgeborgen worden tot het volgende seizoen. Een paar koppels mogen het laatste rondje doen of het nestje afmaken.

Het zijn er toch nog een aantal in de vlucht twee koppels roodkoppen, een koppel gordelgrasvinken, cubavinken en in de broedkooien een koppel donkerbruine kleurmeeuwen, ceressen en de bichinows en de driekleuren zitten ook nog op eieren maar daar verwacht ik niet zoveel van.

06-07-2008

Vandaag weer wat foto's toegevoegd van een paar uitgevlogen jongen. Foto's zijn van verschillende roodkop papagaaiamadines verschillende koppels., Cubavinken, Maskeramadines. Verder gaat het de goede kant op, van de week een vlucht vrij gemaakt waar ik alle jongen laat opgroeien zodat ze maximaal kunnen uitgroeien. Dan kunnen de koppels gewoon hyn gaan blijven gaan.

29-06-2008

Van de week zijn mijn Chinese kwartels geboren, het was nog even schrikken omdat ze zo klein zijn, zijn ze in mijn sluis gelopen en lagen op appegapen omdat ze de warmte van de moeder misten. Snel snel verwarmd en apart in een box gezet samen met de moeder,de andere kwartels waren nu niet bepaald vriendelijk. Uiteindelijk is er 1 dood gegaan en huppelen er nu zes rond.Als ze wat groter zijn gaan ze weer in de vlucht met moeders.

 

Verder 2 foto's toegevoegd van 2 jongen Maskeramadines en een ronde uitgevlogen roodkoppapagaaiamadine

20-06-2008

Vandaag een paar foto's toegevoegd van de net uitgevlogen Cubavinken en het jong van de maskeramadine.

08-06-2008

Al weer een paar weken verder en de eerste resultaten zijn er, een beetje aan de matige kant maar dat heb ik om een of andere reden wel vaker.

Even een kleine opsomming: 4 uitgevlogen mooie forse diamantvinken, masker amadines, Ceresamadines, natuurlijk zebravinken en japanse meeuwen.

Deze week de volgende vogels geringd: gordels, cubavinken en een paar roodkoppapagaaiamadines.

Ook een beetje aan het experimenteren geweest met de digitale camera dus hier en diir wat foto's toogevoegd.

10-5-2008

Gelukkig is er 1 maskertje in leven gebleven en deze heb ik vandaag geringd. De 2 ceressen en de 4 jonge diamantvinken moeten nog een paar dagen wachten voordat ze geringd kunnen worden.

De 2 koppels roodkoppen uit de broedkooien gehaald en in de voliere gezet bij een ander koppel. De 2 koppels hebben 1 rondje onbevrucht gehad maar maakten na 3 weken geen aanstalte om weer verder te gaan, vandaar mijn keuze om ze te verplaatsen naar de voliere.

03-05-2008

Vandaag een tweetal jonge maskertjes, helaas was er 1 doodgedrukt door het vaste zitten van de ouders.

Verder gisteren een mooi koppel met bonte roodkoppapagaaiamadines gekocht , metname de man is erg mooi, een mooie robuste vogel met veel heel geel, de pop is iets minder qua formaat en kleur.

Eerst maar even in de broedkooi en op adem komen voordat ik er mee ga broeden.

 

01-05-2008

Vandaag mijn twee zebravinkjes geringd, nr 51 en 52.

25-4-2008

Het weer werkt lekker mee, veel koppels hebben al eieren maar het gros is onbevrucht, jammer maar de volgende keer beter.

Wel van het koppeltje witborst zebravinken een tweetal jongen, mijn eerste van het jaar.

Witborst zebravinken

03-04-2008

Een aantal koppels gaat zeer voortvarend te werk en zijn druk nesten aan het maken en ik heb bij meerdere stellen de eerste eieren. De koppels in de broedkooien waarvan twee koppels gordels en 1 koppel roodkoppapagaaiamadines hebben ook de eerste eieren al gelegd.Van een aantal andere stellen verwacht ik de komende week ook wat eieren de nesten zijn praktisch klaar.

In de drie vluchten is het ook een drukte van belang en hier schiet het ook al op.

29-3-2008

Gisteren de drie voliëre vluchten schoongemaakt en de vogels die niet in de broedkooien gaan gekoppeld. De cubavinken nog niet gekoppeld omdat beide koppels nog te jong zijn. Ze zijn van eind augustus 2007 dus ik geef ze nog even de tijd, al weet ik dat ze redelijk jong voor de kweek ingezet kunnen worden, maar ik wil geen risico lopen.

Vandaag alle vluchten voorzien van de nestkasten en ja hoor er begonnen meteen een aantal stellen flink te slepen met nestmateriaal. Ook vandaag de kronkelwilg die ik vorige week uit de buurt heb "gered" in stukken gezaagd en de vluchten ermee ingericht. Met name de mozambiek sijsen vinden het prachtig en de man bleef maar heftig fluiten.

25-3-2008

De eerste koppels beginnen al met het slepen van nestmateriaal, vreemd genoeg de Cubavinken nog niet, terwijl zowel de man als de pop erg veel aandacht voor elkaar hebben. Geduld is een schone zaak en ik ben buiten nog nooit zo vroeg begonnen met koppelen laat staan met de kweek.

24-3-2008

Ik kon het toch niet laten en heb alle vogels in de broedkooien gekoppeld, misschien een beetje vroeg maar ik zie wel wat er gebeurd.

Ook mijn kweekprogramma bijgewerkt in Zoo-easy.

23 maart 2008

Vandaag, nadat ik gisteren de laatste hand aan het schoonmaken en inruimen heb besteed, heb ik mijn broedkooien gevuld met de eerste vogels.

Het zijn de volgende poppen geworden: 2x gordelgrasvinken wildkleur, 1x creme ini gordelgrasvinken, 3x roodkoppapagaaiamadine, 3x kleine cubavink, 2x ceresamadine en een pop maskeramadine.

Van een aantal poppen merk ik al dat ze zin beginnen te krijgen, ik laat ze een week alleen zitten en dan zet ik volgendeweekend de eerste mannen erbij.

Waarschijnlijk zullen dat wel de roodkoppen, gordels, ceres en de maskeramdines zijn en in ieder geval 1 koppel van de drie Cubavinken.

20 maart 2008

Vandaag zijn mijn nieuwe broedkooien binnen gekomen, vanmorgen voor de regen de kooien uit elkaar gehaald en opnieuw in de sluis in elkaar gezet.

De twee blokken staan op twee tafels het koste mij nogal wat moeite om ze te stellen er zit ruim een cm verloop in de vloer, goed dus dat de tafels spelboutjes hebben.

Nu het er staat is het een prachtig gezicht. In het weekend er een sopje doorheen halen, bodembedekker erin en beginnen op de poppen op te kooien.

Ik denk dat ik 5 stellen roodkoppen en 1 stel driekleur papagaaiaamdines in het grootste blok zet.

In het andere blok mijn drie koppels cubavinken, 2 koppels ceres amadines en de maskers mogen er in.

16 maart 2008

Vandaag ondanks het slechte weer wil ik de sluis leeg halen, donderdag komen namelijk mijn nieuwe broedkooien. In elkaar zetten met van Keulen kooien is een appeltje, eitje dus als het goed is kunnen misschien donderdag de eerste poppen opgekooid worden. Dat doe ik meestal eerst een week de pop in de broedkooi zodat deze al een beetje kan wennen voordat de mannen er bij komen.

Ik heb twee blokken besteld, met de volgende afmetingen d/h/b 40/50/120 of 100cm. Ik weet dat het aan de krappe kant is maar ik zit met een beperkte ruimte in in mijn sluis en ik wil toch het maximale aantal broedkooien hebben. De kooien staan trouwens op een mooie onderkast waar ik al mijn troepjes in kwijt kan.

De kleur net als mijn voliere is dondergroen.

02 maart 2008

Vandaag mijn laatste broedkooien verkocht aan een beginnende kweker. Hij was er erg blij mee.

Ik hoop over 2 weken mijn nieuwe van Keulen kooien in gebruik te nemen en dan kan ik langzaam maar zeker beginnen te koppelen. Mijn roodkoppen worden al broeds.

24 februari 2008

Gisteren mijn twee broedkooien schoongemaakt en vandaag op marktplaats gezet, Ja je leest het goed, ik kan het toch niet laten om nieuwe broedkooien te kopen. Het worden weer van Keulen kooien daar ben ik altijd erg tevreden over geweest .

23 februari 2008

Zo, mijn nieuwe site is online. Nog niet alles werkt, maar de belangrijkste pagina's wel. Mijn vrouw is druk op zoek naar een goedwerkend gastenboek, het gaat haar vast wel lukken.

NAAR BOVEN

Boven